Bastun, historien

Särö Båtklubbs populära bastu….

Särö Båtklubb startade sin verksamhet tidigt förra seklet. Tillvaron bestod i att varje sommar arrangera seglingar som Kungakannan, Särödagen mm. Med andra ord en lite sömnig tillvaro med några få aktiviteter varje sommar.När det blev populärt att segla Drake på 80-talet byggdes ett nytt klubbhus i samband med SM för Drake.
Klubbhuset blev allt mer slitet – tills för några år sedan, då några av medlemmarna fick en idé om att bygga bastu.
Att bada bastu och kunna svalka sig i havet visade sig vara en alldeles strålande idé.

Bland klubbens medlemmar fanns resurser i form av arkitekter, hantverkare, byggmästare, ekonomer mm. Efter många möten var planen klar, befintliga två huskroppar skulle utökas med ytterligare en för att ge plats för en herr- och en dambastu. Kalkylen slutade på 1/2 miljon och väldigt många timmars frivilligt arbete.Finansieringen skulle lösas genom att varje familj som ville få möjlighet till bastubad skulle låna ut 5000 kr ränte- och amorteringsfritt till klubben. Med andra ord 100 intresserade familjer behövdes. Nästan 80 familjer sa omgående ja till idén. Lagom till jul 1998 stod bygget klart. Kalkylen hade visserligen överskridits med 200 000 kr – men vi hade fått en fantastisk anläggning. Vid premiärbadet klättrade vi från bryggan ner i havet via en stege. Ner i en 2 gradig salt issörja. Att inte stegen välte och någon av oss då ovana vinterbadare blev kvar i havet var ett rent under.

Idag är bastun (med trappa i havet) flitigt använd året om av både damer och herrar. Medlemsantalet i bastun har ökat till över 110 familjer. Några av oss träffas 2 gånger i veckan, springer en runda eller gymmar, bastar, hoppar i havet och får som belöning för detta en öl, havsutsikt och ytterst trevlig social gemenskap.

För båtkubben har bastun inneburit att hela anläggningen har fått en behövlig upprustning, omklädningsrum finns till såväl tävlingar som seglarskola samt inte minst vi träffas året runt. Bastun har blivit en attraktiv mötesplats – uppskattad av många!

Lev väl och njut av havet året runt!
Herr o dam bastun går ej att hyra separat och inte häller kopplas ihop med hyra av klubbhus.Styrelsen i Särö Båtklubb